There was an error in this gadget

Saturday, February 26, 2011

Terima Kasih Misi..

Salam & hye all..mlm ni aku da bersihkan lumut2 yg ade kt bl0g nih..da tinggi lalang bl0g aku nih..dah lama x jenguk..agak kebusyan sedikit lately..

patutnya malam ni nak continue pasal k0lej pusrawi tp tetibe kat telinga aku nih terdengar suara se0rg makcik yg ucap terima kasih lepas aku menyuapkan makan kat dia masa p0sting kat Hospital Sg Buluh..lama dah..masa tuh aku sem3..and 1st time jumpe org2 yg sakit melarat xleh bangun...xleh mandi sendiri..

dan pesakit2 ini la yg mengajar aku menghargai erti terima kasih.

.Terima Kasih Misi sbb tolong suap mak cik makan..terima kasih misi sbb tukar pampers mak saya..terima kasih misi untuk ini dan itu..semuanya terima kasih..bagi k0rg yg x j0in nursing pun sgt tersentuh kan kalau org cakap terima kasih..aku penah menangis terharu gak la sbb perkataan terima kasih ni..

Nikmatnya bila pesakit cakap terima kasih rasa mcm kepenatan berjalan mcm lipas kudung dalam wad hilang mcm tuh jer..serius!! x tau la k0rg tp ini pengalaman aku..rutin wad mmg sgt memenatkan..
exhausted nurse..fiuhhh


walau baru bergelar student kami kena run same mcm staffnurse..mandikan pesakit yg terbujur kaku..suapkan makanan..pastu masuk plak bab k0s0ngkan bekas urin..sat gi kang kena tumbuk ubat bg hancur biar senang mak cik2 makan ubat..jap kang kena cuci luka yang entah bernanah entah berdarah dalam bungkusan dressing tuh...bancuhkan air..lap muntah..lap hingus..semua lah..sampai ade satu relatives pt cakap..terima kasih adik2..kami semua pun belum tentu nak cuci dan tukar pampers mak kami sendiri..



kata2 tu membuatkan aku sedar..dalam sibuk2 aku duk bersihkan mak 0rg..mampu ke aku nak jaga mak aku nanti..mudah2an aku mampu...insyaAllah..

satu lg citer..satu hari aku pegi beli g0reng pisang dgn pakai uniform  biru yg cantik tuh..

pak cik,saya nak g0reng pisang singgit..pak cik tuh angkat muke dia dan pandang kat aku..
eh misi la..bungkus2 cepat goreng pisang tuh..nak, pak cik kasi lebih tau goreng pisang dgn karipap skali pak cik bagi..pak cik nak ucap terima kasih sbb anak jadi misi..boleh jaga org2 sakit..jadi misi baik2 na..

tergamam aku..padahal aku x penah jaga dia pun..tp tuh la..haha speechless plak tiba part nih..mmg touching gila babas la pak cik nih..

di samping tuh..aku slalu igt pesan cikgu2 aku masa kat sk0lah dulu..kalau org nak bagi hadiah atas pertolongan kita kalau boleh kita mintak dia balas dengan mendoakan kita supaya berjaya..dulu aku buat x paham jer..

tp bila j0in nursing ni..aku cuba amik keberkatan lepas menjalankan tanggungjawab aku pada pesakit2..tiap kali lepas suap makan ke mandikan ke..sikat rambut ke...aku slalu cakap kat pesakit.

.nek, tolong doakan saya biar lulus jadi misi yer nek..doakan saya lulus peksa..bila nenek tu angguk2 tuh aku kira dia paham la doa org sakit tuh makbul...^_^...

alhamdulilah skrg aku dah lulus peksa2 besar..

Human touch

jadi pesanan buat kamu2 yg sudi baca p0st ni..terutama yg bakal bergelar jururawat..tanamkan sifat ikhlas bila kita melayan pesakit..tiada istilah jijik dalam kejururawatan..bila kita buat keje ikhlas..mesti ade keberkatan di akhirnya..Allah Maha Pemurah..kita buat baik kat 0rg yg memerlukan pert0l0ngan..nanti Allah t0l0ng kita sentiasa... ~ sekian,wassalam ~

                                

7 comments:

  1. Huhu,yes ~ saya setuju.Ingat lagi saya jaga bhg acute wad NEURO,org tu KOMA,tgh SYOK2 tepid sponging.... Tetiba dia bangun,nyaris gue nk kena tampar.Jahat doktor,bukan nk gitau dia dh nk sedar T.T
    Time plg terharu bila isteri dia dtg ucap trimas,owh hati rasa BERBUNGA :) Tapi kalu ada kematian,kita CABUT !!! Silap Hb,boleh kena sound ngan family pesakit !

    ReplyDelete
  2. hehehe...sgt bermakna pengalaman tuh..kih2 mesti terkejut gila kan? terima kasih sgt berharga untuk org2 mcm kita..kematian? owh blh buat satu entry pasal kematian..sgt syahdu lihat family melalui saat2 terakhir bersama insan tersyg..~,~

    ReplyDelete
  3. Mmg sy bersyukur sgt sbb dpt nursing nh... mcm yg akak ckp, ucapan terima kasih tu mmg sgt bermakna.. tambah lagi time nga kepenatan buat kije.. dgr je ucapan terima kasih.. terus hilang penat2 sume.. :0

    ReplyDelete
  4. alhamdulilah...m0ga kita semua mendapat berkat dari Allah atas apa yg kita kerjakan untk kebaikkan pesakit2 kita..chaiy0k2 he2

    ReplyDelete
  5. lagi dua minggu saya akan mendaftar sebagai pelajar kat PICOMS ni...lepas bace blog ni hati saya makin yakin ngan sume ketentuan yang berlaku, walaupun tak dapat u tapi saya bersyukur kerana diberi peluang belajar kat sini...doakan saya berjaya menjadi seorang nurse ye.... ^_^

    ReplyDelete
  6. best nya jadi nurse..sy baru dapat tawaran belajar diploma in nursing kt perak..tiba2 je jadi semangat lain mcm lepas baca blog akak ni..insyallah sy akan buat yang terbaik..doakan sy berjaya jdi nurse tau.. :)

    ReplyDelete