There was an error in this gadget

Saturday, February 26, 2011

Terima Kasih Misi..

Salam & hye all..mlm ni aku da bersihkan lumut2 yg ade kt bl0g nih..da tinggi lalang bl0g aku nih..dah lama x jenguk..agak kebusyan sedikit lately..

patutnya malam ni nak continue pasal k0lej pusrawi tp tetibe kat telinga aku nih terdengar suara se0rg makcik yg ucap terima kasih lepas aku menyuapkan makan kat dia masa p0sting kat Hospital Sg Buluh..lama dah..masa tuh aku sem3..and 1st time jumpe org2 yg sakit melarat xleh bangun...xleh mandi sendiri..

dan pesakit2 ini la yg mengajar aku menghargai erti terima kasih.

.Terima Kasih Misi sbb tolong suap mak cik makan..terima kasih misi sbb tukar pampers mak saya..terima kasih misi untuk ini dan itu..semuanya terima kasih..bagi k0rg yg x j0in nursing pun sgt tersentuh kan kalau org cakap terima kasih..aku penah menangis terharu gak la sbb perkataan terima kasih ni..

Nikmatnya bila pesakit cakap terima kasih rasa mcm kepenatan berjalan mcm lipas kudung dalam wad hilang mcm tuh jer..serius!! x tau la k0rg tp ini pengalaman aku..rutin wad mmg sgt memenatkan..
exhausted nurse..fiuhhh


walau baru bergelar student kami kena run same mcm staffnurse..mandikan pesakit yg terbujur kaku..suapkan makanan..pastu masuk plak bab k0s0ngkan bekas urin..sat gi kang kena tumbuk ubat bg hancur biar senang mak cik2 makan ubat..jap kang kena cuci luka yang entah bernanah entah berdarah dalam bungkusan dressing tuh...bancuhkan air..lap muntah..lap hingus..semua lah..sampai ade satu relatives pt cakap..terima kasih adik2..kami semua pun belum tentu nak cuci dan tukar pampers mak kami sendiri..



kata2 tu membuatkan aku sedar..dalam sibuk2 aku duk bersihkan mak 0rg..mampu ke aku nak jaga mak aku nanti..mudah2an aku mampu...insyaAllah..

satu lg citer..satu hari aku pegi beli g0reng pisang dgn pakai uniform  biru yg cantik tuh..

pak cik,saya nak g0reng pisang singgit..pak cik tuh angkat muke dia dan pandang kat aku..
eh misi la..bungkus2 cepat goreng pisang tuh..nak, pak cik kasi lebih tau goreng pisang dgn karipap skali pak cik bagi..pak cik nak ucap terima kasih sbb anak jadi misi..boleh jaga org2 sakit..jadi misi baik2 na..

tergamam aku..padahal aku x penah jaga dia pun..tp tuh la..haha speechless plak tiba part nih..mmg touching gila babas la pak cik nih..

di samping tuh..aku slalu igt pesan cikgu2 aku masa kat sk0lah dulu..kalau org nak bagi hadiah atas pertolongan kita kalau boleh kita mintak dia balas dengan mendoakan kita supaya berjaya..dulu aku buat x paham jer..

tp bila j0in nursing ni..aku cuba amik keberkatan lepas menjalankan tanggungjawab aku pada pesakit2..tiap kali lepas suap makan ke mandikan ke..sikat rambut ke...aku slalu cakap kat pesakit.

.nek, tolong doakan saya biar lulus jadi misi yer nek..doakan saya lulus peksa..bila nenek tu angguk2 tuh aku kira dia paham la doa org sakit tuh makbul...^_^...

alhamdulilah skrg aku dah lulus peksa2 besar..

Human touch

jadi pesanan buat kamu2 yg sudi baca p0st ni..terutama yg bakal bergelar jururawat..tanamkan sifat ikhlas bila kita melayan pesakit..tiada istilah jijik dalam kejururawatan..bila kita buat keje ikhlas..mesti ade keberkatan di akhirnya..Allah Maha Pemurah..kita buat baik kat 0rg yg memerlukan pert0l0ngan..nanti Allah t0l0ng kita sentiasa... ~ sekian,wassalam ~

                                

Tuesday, February 15, 2011

Part 2 ~ sy0knya Pusrawi ~

Salam sejahtera kepada 0rg yg sudi baca p0st ni..kalau budak pusrawi yg bace..k0rg hargai lah masa2 yg ade di kolej kita yg kiut sementara masih bergelar student..0k..

well..arituh aku cerita pasal, 1st impression masa masuk kat k0lej nih yg agak sadis, tp lepas lama2 belajar masuk sem1 terus ke sem 3 ( tahun pertama)..makin lama makin ser0n0k..why? meh kak pinaz habaq..

k0lej ni memulakan hari student2 dan kakitgn kiri dan kanan kolej dengan perhimpunan..tujuannya? utk dpt berkat la..sejak dari hari pertama aku register kat sini,tiap2 pagi tadah tgn m0h0n kat Allah swt supaya sepanjang hari tuh berjalan dgn baik..

berkatilah kehidupan kami Ya Allah..

yg n0n muslim plak bekerjasama masa org duk baca d0a..diaorg keep silent..see ituh la muhibah yg ade kat pusrawi..

x cukup dgn tuh..kami semua sebagai pelajar bertanggungjawab utk organize perhimpunan pagi nih..kelas aku baca doa..kelas kau jd mc..selalu junior kena wat presentation.ha tergagap2 la kau spekin hehe.( tp ade yg sgt bagus in english )

kenapa? utk melatih kita jadi jururawat yg berani ke hadapan..satu lg kebaikkan perhimpunan pagi nih..

kita dpt tgk keadaan setiap org dlm kolej..( yg duk kelas lain2 la) selain pada tuh..ia merapatkan silaturrahim senior dan junior..berlaga2 bahu pun still senyum2..junior jd hormat pada senior..senior syg pada junior
( lebih pada tu sendiri tanggung la yerp )

ni salah satu pic aku dgn senior dan junior yg bertudung hijau tu senior and sweet indian girl ni junior..rapatkan? hehe

yg ni plak..keakraban antar student lelaki , same juga senior dan junior..susah kan nak cari senior dgn junior yg betul2 ngam..

 tp skrg? ade junior yg pandang senior pun xmau..tp org kata x kenal maka x chentan..pandai2 kau la dik..so kita boleh tanya kt kwn2..kalau npk lain mcm

kenapa pakai sweater tebal2?kau demam eh? asal kau makin kurus? pakwe tggl eh ke ade prob lain? kenapa rambut hang pjg? sat gi puan gunting baru tau ( budak laki )

and kita boleh tgk muke pensyarah2 yg bakal mencurahkan ilmu kat kelas  jap lagi..berkat tgk muka cikgu tmbh2 pensyarah pusrawi semua cantik..

kalau kau tak suke pensyarah tu pun..same2 la amik berkat..ape de hal..citer luar kira luar la kan..

Masa ni jugak puan2 amik inisiatif utk tanya..ade masalah ke? menara orkid ok ke? ha masa ni lah..puan rumah kami kena pecah..puan rumah kami kena kunci dari luar, puan ade org curi _____ kami..

so secara xlgsung org yg x kena pun amik tau dan berjaga2..nampak tak? aku sgt sedih sbb ade kawan2 yg x suke perhimpunan pagi..perlu ke ipts ade perhimpunan mcm budak skolah..

pada aku mungkin tmpt lain x perlu..tp guys kita kt pusrawi 0k..kita nak menghidupkan budaya bersatu padu dan amik keberkatan pada setiap pagi sebelum memulakan kerja..hmm malas nak bertekak aku biar jer diaorg dgn pemahaman diaorg tuh..

tp sejak kolej ni bertambah pelajar..mcm k0rg tau..

dewan kecik so x mampu nak menampung bilangan pelajar yg bertambah..perhimpunan pagi di batalkan ade yg bersorak tp bg aku mcm dah hilang satu identiti kolej ni.

.masa tuh aku da taun 3..sgt dukacita tp nak bt camne kan kapasiti dah melebihi muatan..

so puan arahkan supaya setiap pagi kitaorg doa dlm kelas jer..berhimpun dlm kelas..ade la jugak kelas aku bt..tp x selalu..bace la sendiri doa penerang hati..hrpan aku m0ga satu hari nanti perhimpunan pagi ni diwujudkan kembali...( kalau korg x suke..ikut korg la hehe) ~ to be continued ~

nak letak gambar time assembly xde plak..sbb time assembly kalau gangster sgt tunjuk ar hp hehe

Friday, February 11, 2011

~ Sy0knya PusraWi ~

1 Jan 08 - 26 Dis 2010

1st Impression 
K0lej kejururawatan PUSRAWI..kolej aku la nih, tp bukan aku punya..0rg lain yg punyer just aku adlh insan yg terpilih untuk belajar ilmu2 misi kat k0lej yg kecik dan m0lek nih..mula2 dtg untuk daftar, adik aku tepuk dahi..haiya!! kak ni k0lej kau ke?? mcm umah kedai jer..hampeh punyer budak..1st impression adik aku terhdap keadaan fizikal kolej ni amat teruk..mcm2 dikatanya..tp xpe bak kata omputih dont judge a b00k by its c0ver..walau aku turut rasa sentap namun ini adalah pilihan aku..b0leh ke x b0leh, aku mesti pilih ngeh2..nampak kelibat dua tiga org student dgn baju biru mcm nak gi berdakwah..sekali lagi adik aku gelak..kah2!! mcm nak gi haji jer uniform yg bakal kau pakai kak..diam!! aku bengang..rasa nak baling jer gelas sirap kt kedai barakah atas  muke dia..

Well xde la teruk sgt keadaan kolej ni..bersesuaian la untuk kolej yg termurah di Malaysia..bangunan seketul nih la yg bakal aku panjat hari2 demi menunaikan misi aku untuk menjadi Misi..urusan daftar mendaftar pun bermula..dah penat dgr potpet2 dari pensyarah2 yg mcm2 ada..aku perlu check in kat hostel..harap2 hostel dia best ( aku menyedapkan hati lepas terkezut dgn keadaan fizikal kolej yg pada mulanya aku anggap ala2 U hehe)

actually masa nak ke hostel aku tumpang naik keta dgn dua org pensyarah Puan Mahmudah & Cik Liza ( sbb family aku sesat sampai ntah kemana)..sepjg perjalanan aku membatu kan diri diam saje..hehe tak kenal lagi la konon..dlm 7 minit perjalanan sampai la aku kat depan bangunan warna biru putih..kusam saje..aiseh mcm dlm citer h0rr0r jer kaler bangunan ni..bace papan tanda dia..Menara ORkid..ade ke orkid kaler mcm gini?? hmmm indah nama dari rupe..

sebelum nak masuk ke bangunan belakang tuh..mcm2 kaler manusia yg ade..yg main golf la..main keta kontrol la..h0stel aku ker nih??? hmmmm damn mesti aku kena kondem jap lg dengan adik aku yg sgt fussy..aku dibawak oleh kakak senior ke 471206..s0 inilah tempat aku menumpang teduh sepjg aku bergelar student kat PUSRAWI..secara jujurnya cakap...tetibe menyesal plak masuk kolej ni..tp xpe sbb x semestinya yg x baik tuh x baik dan yg baik tu x semestinya baik..redha comes first..well x nak citer la pasl hostel ni..

berbalik pada kolej...kolej ni memg sesuai la dgn nama kecil dan molek..kelas kecik, dewan kecik,bilik air kecik,bilik guru kecik,perpustakaan kecik arghhhh sume kecik ..mule2 aku agak stress sbb rasa mcm belajar kat pusat tusyen jer..dua tiga minggu gak la aku asyik komplen dgn mak aku sbb keadaan ni..tapi satu yg aku nak share walau sume benda kat sini kecik..perkara yg aku nak cakap dgn senang hati adalah mereka yg ada kat sini berjiwa BESAR...aku jatuh hati kat kolej ni sbb mereka2 yg bergelar Pensyarah..diaorg sgt k00l bg aku..dan sungguh adorable..satu kata2 dari salah seorg pensyarah untuk kitaorg sekelas is..kamu semua adalah insan terpilih,insan yg terpilih untuk menjadi jururawat dan berbakti kepada masyarakat...I LIKE IT...kalau post kt fb aku nak like 500 kali..ituh lah yg menjadi pemangkin untuk aku terus menjayakan misi sulung untuk menjadi Misi...kembang kempis rasa..hehehe bukan senang ooo...

satu yg best masuk pusrawi..tp for sure mana2 kolej pun ade...adalah classmate yg dtg dari mcm2 latar belakang..sepjg aku belajar kt pusrawi..kelas aku antara kelas yg berkonsepkan 1Malaysia...yeahhh2..sume ada..tp biasa la mule2 kan, aku gang ni..kau gang sana haha..hakikatnya kami sume sama dlm satu kelas jerp..tapi masing2 nak cari habitat sendiri..aku? tergolong dlm kanak2 yg paling bising dlm kelas ( lect yg ckp)
bising ke? x lah bising cume aku suka bercakap..xleh kalau x bercakap rasa jem otak ni..tp ttp hormat bila cikgu ngaj0r..  ~ ~ ~ ~ t0 be continue 0n part 2 ~ ~ ~ ~

sek0lah jururawat ~ k0men ala iklan ~

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera,

Pengalaman menimba ilmu di PUSRAWI ICOMS dalam bidang sains kejururawatan di peringkat diploma memberi makna yang besar dan membawa perubahan dalam hidup saya dari segi perspektif individu bagaimana saya melihat bidang kejururawatan mampu membawa kebaikkan bagi diri saya dan masyarakat sejagat.

Bersandarkan konsep islamiah yang sememangnya menjadi imej kolej ini, saya didedahkan dengan ilmu dan pengetahuan dari segi  sains dan islam bagaimana menjadi seorang jururawat yang berfikiran moden namun masih bersandarkan prinsip – prinsip sebagai seorang muslimah. Baik dari segi percakapan sehinggalah dalam membuat keputusan bagi mendidik saya menjadi jururawat yang produktif dan mampu bersaing di peringkat antarabangsa.

PUSRAWI ICOMS juga memiliki tenaga pengajar yang berpengalaman luas dan mahir dalam bidang kejururawatan. Ini memberi lebih peluang kepada para pelajar untuk mencedok sebanyak mungkin ilmu dari barisan tenaga pengajar. Pihak pentadbiran akademik juga berusaha sebaik mungkin bagi memastikan para pelajar mendapat pengalaman klinikal di hospital – hospital tempatan. Bagi saya , pengalaman yang saya peroleh sewaktu menjalani latihan praktikal kejururawatan amat berguna dan boleh dijadikan panduan di masa akan datang.

Persekitaran yang sederhana namun kondusif turut membantu saya sewaktu saya menjalani sesi pembelajaran mahupun latihan klinikal. Tambahan lagi, di
PUSRAWI ICOMS, para pelajar terdiri dari berbilang bangsa dan agama  yang datang dari seluruh Semenanjung Malaysia termasuk Sabah & Sarawak. Keadaan ini juga memberi satu pengalaman baru dalam menyahut seruan kerajaan menjayakan modul 1Malaysia, selain memberi peluang kami bertukar – tukar pendapat.

Akhir kata, PUSRAWI ICOMS mempunyai keistimewaan sendiri untuk dipilih sebagai pusat melanjutkan pelajaran dalam bidang kesihatan.


                                                                                     Nor Syafinaz bt Khairuddin
                                                                                         Sesi Januari 2008

p/s : s0 diatas ni adalah feedback ala2 iklan yg perlu aku buat atas permintaan slh seorg staf k0lej..Encik Azli..tp ni versi skema..xlama lagi aku buat versi x skema..^_^
dulu sekolah jururawat pusrawi, pastu kolej kejururawatab pusrawi..skrg lg kebab0m.. pusrawi icoms plak..

Wednesday, February 9, 2011

Hari Jadi Blog & Anniversary on 10 Feb


Meraikan kewujudan blog dan juga ulangtahun  kami bersama..so present to you..Mr.Al-Imran.. Its 6 years already.
.walau dah 6 tahun tp kami anggap mcm di peringkat pra sekolah lagi..banyak lagi yang perlu dipelajari tentang diri masing2..
Kalau ada yg bertanya tentang jinjang pelamin..uhu..belum lagi  buat masa skrg sbb masing2 sedang membina kerjaya..saya nurse t0 be..dan dia bisnesman t0 be jugk..insyaAllah..

Nice t0 kn0w about him :
1. very supportive
2.penyabar ( kdg2 over the limit jugk )
3.mudah mesra & peramah ( danger2.. hehe)
4.kreatif
5. r0mantik ( ^_^ )
6. Penyayang..
7.etc ( kang org ckp lebih2 plak..he2)

apa2 pun..kami berdua dah berjaya dalam pelajaran masing2..saya baru tamat pengajian dlm kejururawatan dan dia juga dah berjaya menggenggam segulung ijazah..bila bercinta tak semestinya kita harus abaikan perkara2 lain dalam hidup kita..tapi jadikan cinta itu sebagai salah satu pemangkin untuk berjaya dan selebihnya kita serahkan padaNya..namun tiada cinta yang lebih hebat dari cinta kepada Allah swt..M0ga kita semua diberkati olehNya..~ love ~


                            ~ Happy 6th Anniversary Yayang ~ 
~ Moga jodoh kita berpanjangan amin ~

siap jua..

fiuhh..!!!
salam semua..akhirnya siap jua blog ni..walau ade yang perlu ditambah dan ditolak..tp ia permulaan yang bagus untuk benda yang baru...saya dah ade blog..yibaa2..^_^, selama ni bace blog kawan2  dlm hati duk mengidam blog sendiri..BLOG..hmm bukan benda yang baru untuk sebahagian besar mereka di luar sana..tp ia sgt baru untuk saya..harap ini menjadi sesuatu yang..Awes0me..nanti ada story best kita sharing2 kat sini..0k..cause sharing is caring :)..

p/s : komen dan cadangan adalah dialu2kan..h0yeh2..