There was an error in this gadget

Thursday, April 21, 2011

sy0knya Pusrawi Part 3 ~~ Budi yg dihargai



Salam semua..dah sebulan lebih x update bl0g ni..bukan ape kdg2 penulisan simple gekge mcm ni lagi mencabar dari buat karangan SPM..




well ade die hard fan yg suruh update bl0g s0 sempena menghargai  si dia .hari ni aku sambung balik tentang kolej..kalau korang sudi boleh la lawat2 bl0g dia kat sini yg penuh dengan kilauan emas..http://goldblog2u.blogspot.com/2011/04/public-gold-april-2011-seminar-schelude.html..menghelit2..


ooop2..tp bace dulu entry aw0k ni Pak jabit oi..jangan nak gel0j0h beben0r..kak limah pun baw0k bersab0r..
nak lari plak Pak Jabit ni..belum habis cite..tadi kata ce cite! haish..




berbalik kepada tajuk di atas yg ala2 belajar sastera tahap ijazah..walhal diploma pun x dpt sijil lagi..kui2..kali ni aku dengan rasa besar dan lapang serta berbunganya nak kongsi2 dengan kamu2 semua tentang org kuat yg membantu seluruh pelajar di K0lej Pusrawi menjadi bakal jururawat yg berilmu dan produktif..

org kuat bukan bermakna mereka boleh angkat pelajar2 di kolej selama 2 jam tanpa henti..bukan juga org yg  boleh bukak pintu tanpa kunci..mereka ni lah tenaga2 pengajar yg berkorban jiwa dan raga.
kuatnyer..:p


.kering tekak.. tegang urat kaki berdiri depan kelas nak mengajar kitaorg2 sampai pandai..


Actually aku x menafikan lain padang lain belalang...lain org lain pandang tp jangan pandang belakang..(loll.. mcm bagus je buat peribahasa sendiri )..so pada aku..aku sgt bertuah dpt belajar kat Pusrawi ni sbb pensyarah2 dan CI2 yg kami ade kat Pusrawi ni sume hebat2..
kalau ade budak kolej lain yg bace entry ni..korg jgn rasa menyampah plak..no heart feeling eh..


mula2 blaja dulu secara jujurnya aku rasa mcm sgt dongga sbb x leh masuk u jumpe pensyarah2 yg tahap2 profesor..yg pakai cermin mata tebal..rambut putih dan bercakap dengan penuh kata2 ilmu..


tp dah lama2 aku belajar kat Pusrawi ni..aku sedar yg aku ade pensyarah2 yg terbaik..Bukan sikit pengalaman yg diaorg ade..bayangkan la..3 taun aku study x habis2 lagi cerita diaorg ttg dunia nursing ni..bila dalam kelas dgr pengalaman lect..bila kat wad dgr cite2 zaman mude CI plak..


Kat kolej ni..aku ade beberapa org pensyarah dan CI yg aku sgt admire..peberet la senang cite..tp sume pensyarah dan CI sgt aku hargai sbb mereka lah aku mengenal apa itu branula..aku kenal apa itu micropore..aku tau ape itu myel0ma..


Allah, x ternilai ilmu dan budi yang mereka tabur pada aku dan semua pelajar2..Yg peberet tu sbb setiap org mesti ade personaliti yg dia suke kan..mcm tu gak aku...


                                 I admire the way they act...


Tp aku akui yg aku bukan lah pelajar yg 120% sempurna..ade gak aku ngelat2 dlm kelas..kdg2 tertido..main sms la..jgn tipu eh cakap korg x main..namp0k beben0r menipunyer..haha normal la tu..


tp bila pikir2 balik x elok plak buat mcm tu kan..kita mesti hormat org yg nak bagi ilmu kat kite..memang itu kerja pensyarah and CI untuk ajar kita tp kita pun kena tau kerja kita sebagai pelajar adalah belajar..itu je..


Masa aku student penah gak aku pikir yg kadang2 mereka ni busybody hal student..tp ternyata aku silap..bila direnung2kan balik..aku teringat plak masa ari pertama check in kat k0lej..ade senior lect cakap..' kami disini adalah memegang amanah dari ibu dan bapa kamu untuk memastikan kamu sentiasa baik dan dalam keadaan yg sepatutnya" maksudnya mmg betul la ape yg pensyarah buat tu..Bukan busy body tp menunaikan janji..


Secara jujurnya aku pernah gak buat2 aksi yg nakal di belakang pensyarah tp sebelum aku keluar dari k0lej aku pegi mintak maaf dgn Pensyarah tu..haha ade bran ke? 


terus terang la kan..mmg la Puan tu x tau..tp nt masa tayangan video live kat Mahsyar..lagi la..at least aku tau dia maafkan aku..Terima Kasih Puan..


Satu lagi yg buat aku sgt menghargai pensyarah2 dan CI adalah kasih sayang yg ditunjukkan..aku tak tau la berapa ramai pensyarah kat u yg buat mcm pensyarah2 kat Pusrawi..


c0nt0hnye ade  Puan2 yg..setiap kali nak exam..sebelum masuk dewan akan gosok bahu aku dan tersenyum..semangat gila rasa..haha...bila dapat result plak..mesti ade puan..gosok kepala aku..
x ke touching tu..?


dalam kelas aku suke duk depan..satu hari ade la classmate tanya..


oi duk depan2 tuh x takut kena tempias air liur ke? haha bed0 betull..


dengan penuh selamba dan bergaya aku pun jawab...


' kena tempias air liur cikgu tu yg buat aku pandai..berkat k0t'..k0rg caya x fakta ni?tp aku x auta haha


Bila kat wad..lain plak cite..kitaorg slalu dilindungi oleh CI itu pun kalau mmg terbukti kitaorg x salah..biasalah student mmg slalu berlaku kesilapan..tp kdg2 ade gak individu yg amik kesempatan atas kelemahan student bg menutupi salah diri sendiri, Ci la yg bertungkus lumus jadi penyiasat persendirian nak c0ver kitaorg..masak2!.


tp Ci slalu menyokong tulang belakang kitaorg agar x tumbang..Terima Kasih Puan2 semua..tp aku rasa lah CI pusrawi la yg paling sporting and selalu ada dgn student2 ( zaman student x berapa nak ramai la..skrg harap2 masih begitu).




.kdg2 budak2 kolej lain pun tumpang2 manje dgn CI pusrawi..xpe la kan sharing is caring..Adoi yay..tak terkata dan tak tercerita sebenarnyer..


Buat semua Tenaga Pengajar di K0lej Pusrawi..


                                                                
.m0ga Allah sentiasa memberkati puan semua dan saya akan cube manfaatkan ilmu yg puan2 bagi demi kebaikkan masyarakat sejagat ( mcm yb plak )




JUMPE LAGI....
























Saturday, February 26, 2011

Terima Kasih Misi..

Salam & hye all..mlm ni aku da bersihkan lumut2 yg ade kt bl0g nih..da tinggi lalang bl0g aku nih..dah lama x jenguk..agak kebusyan sedikit lately..

patutnya malam ni nak continue pasal k0lej pusrawi tp tetibe kat telinga aku nih terdengar suara se0rg makcik yg ucap terima kasih lepas aku menyuapkan makan kat dia masa p0sting kat Hospital Sg Buluh..lama dah..masa tuh aku sem3..and 1st time jumpe org2 yg sakit melarat xleh bangun...xleh mandi sendiri..

dan pesakit2 ini la yg mengajar aku menghargai erti terima kasih.

.Terima Kasih Misi sbb tolong suap mak cik makan..terima kasih misi sbb tukar pampers mak saya..terima kasih misi untuk ini dan itu..semuanya terima kasih..bagi k0rg yg x j0in nursing pun sgt tersentuh kan kalau org cakap terima kasih..aku penah menangis terharu gak la sbb perkataan terima kasih ni..

Nikmatnya bila pesakit cakap terima kasih rasa mcm kepenatan berjalan mcm lipas kudung dalam wad hilang mcm tuh jer..serius!! x tau la k0rg tp ini pengalaman aku..rutin wad mmg sgt memenatkan..
exhausted nurse..fiuhhh


walau baru bergelar student kami kena run same mcm staffnurse..mandikan pesakit yg terbujur kaku..suapkan makanan..pastu masuk plak bab k0s0ngkan bekas urin..sat gi kang kena tumbuk ubat bg hancur biar senang mak cik2 makan ubat..jap kang kena cuci luka yang entah bernanah entah berdarah dalam bungkusan dressing tuh...bancuhkan air..lap muntah..lap hingus..semua lah..sampai ade satu relatives pt cakap..terima kasih adik2..kami semua pun belum tentu nak cuci dan tukar pampers mak kami sendiri..



kata2 tu membuatkan aku sedar..dalam sibuk2 aku duk bersihkan mak 0rg..mampu ke aku nak jaga mak aku nanti..mudah2an aku mampu...insyaAllah..

satu lg citer..satu hari aku pegi beli g0reng pisang dgn pakai uniform  biru yg cantik tuh..

pak cik,saya nak g0reng pisang singgit..pak cik tuh angkat muke dia dan pandang kat aku..
eh misi la..bungkus2 cepat goreng pisang tuh..nak, pak cik kasi lebih tau goreng pisang dgn karipap skali pak cik bagi..pak cik nak ucap terima kasih sbb anak jadi misi..boleh jaga org2 sakit..jadi misi baik2 na..

tergamam aku..padahal aku x penah jaga dia pun..tp tuh la..haha speechless plak tiba part nih..mmg touching gila babas la pak cik nih..

di samping tuh..aku slalu igt pesan cikgu2 aku masa kat sk0lah dulu..kalau org nak bagi hadiah atas pertolongan kita kalau boleh kita mintak dia balas dengan mendoakan kita supaya berjaya..dulu aku buat x paham jer..

tp bila j0in nursing ni..aku cuba amik keberkatan lepas menjalankan tanggungjawab aku pada pesakit2..tiap kali lepas suap makan ke mandikan ke..sikat rambut ke...aku slalu cakap kat pesakit.

.nek, tolong doakan saya biar lulus jadi misi yer nek..doakan saya lulus peksa..bila nenek tu angguk2 tuh aku kira dia paham la doa org sakit tuh makbul...^_^...

alhamdulilah skrg aku dah lulus peksa2 besar..

Human touch

jadi pesanan buat kamu2 yg sudi baca p0st ni..terutama yg bakal bergelar jururawat..tanamkan sifat ikhlas bila kita melayan pesakit..tiada istilah jijik dalam kejururawatan..bila kita buat keje ikhlas..mesti ade keberkatan di akhirnya..Allah Maha Pemurah..kita buat baik kat 0rg yg memerlukan pert0l0ngan..nanti Allah t0l0ng kita sentiasa... ~ sekian,wassalam ~